Si totusi ce este EMO?

Analizand substratul genului si subculturii EMO, nu gasim nicidecum stereotipuri clare, existand mai multi factori ce au dus la aparitia acestui gen, mai intai in muzica si apoi ca un stil aparte , mai bine zis ca un trend care usor usor a cuprins toate cele trei laturi importante: muzica, fiind prima, vestimentatia, si mentalul unde de fapt realizarea a fost ca i s-a atribuit un nume. Ma pot lansa cu usurinta in a spune ca mentalul a primat de la inceput, fiind evident ca persoane pe care azi le denumim EMO au existat dinaintea aparitiei termenului.

Muzica insa a fost un factor catalizator major, un creator al melanjului devenit cu timpul ceva structurat. De ce muzica? foarte simplu, muzica intotdeauna a reusit sa fie cel mai bun catalizator de comunitati : formatoare de grupuri de fani, initiatoare de trenduri si ideologii chiar. Fanii muzici EMO stiu foarte bine formatiile care au interpretat astfel de melodii , formatii de care eu unul nu am auzit si cred ca majoritatea celor de astazi nu fac distinctie intre trupele ce au mers pe acest subgen si genul de la care s-a pornit. Cum am mai spus, EMO e un subgen al rockului, punk-rockului in special, grunge-ul avand o influenta la randul sau, precum si genul indie. Intr-adevar la inceputul anilor 90 au aparut trupe care au inmuiat ca sa zic asa punk-rockul prin solou-ri de chitara si versuri care vorbeau de iubiri pierdute si neimpliniri, amintiri trecute. Este momentul in care tinerii care simteau din plin mesajele respective s-au identificat rapid cu genul , de la vestimentatia muzicienilor a pornit evident si valul in randurile fanilor si incet incet a prins contur acest trend.

De aceea , cum am si spus anterior, trebuie sa analizam bine vestimentatia in special pentru a putea defini un EMO. O stereotipizare cred ca e necesara, in special fiindca in majoritatea cazurilor, insusi adeptii curentului si genului nu se imbraca tocmai adecvat exclusiv acestui trend. Si mi se pare normal din moment ce a provenit din punk si rock. E inevitabil ca sa nu se fi strecurat negrul , in cantitati mai mici ce-i drept, sau coafurile ce uneori nu mai aduc foarte mult a EMO. Ca sa nu mai spun de accesorii.

EMO ramane insa un trend de gandire, el nefiind inventat ci doar catalizat si nominalizat, etichetat daca vreti. EMO e o persoana adolescenta, care simte altfel decat alte persoane, in general predispozitia la o stare EMO apare in urma unei deceptii, persoana respectiva fiind oricum sensibila si sentimentala. Putem afirma fara sa gresim ca un procent semnificativ de EMO nu au avut deceptii, ei fiind doar persoane excesiv de sentimentale si sensibile , simtind in profunzime orice apare in viata lor, de la un banal cantec al carui mesaj ii emotioneaza pana la sentimentele pentru persoana iubita. Caracteristica definitorie a trendului din punctul de vedere al look-ului ramane coafura. Chiar si la baieti, parul este lung, ceea ce semnifica sensibilitate, de cele mai multe ori aranjat ravasit ceea ce vrea sa exprime starea de neliniste si de tristete care ii domina, ei astfel arata ca nu le mai pasa sa se ingrijeasca si pana si parul arata aranjat la intamplare, in general cazut pe frunte si ochi, semn ca vor sa isi ascunda fata si emotiile, fetele adopta in special negrul mai ales fiindca ele sunt cele ce utilizeaza pe scara mai larga vopseaua de par, uneori doar varfurile sunt inmuiate intr-un rosu aprins. Machiajul nu e unul complicat si in general negrul se aplica mult mai putin decat la rock sau punk, f rar unghiile sau buzele unei fete emo vor fi colorate in negru. Vestimentatia in sine nu e foarte sofisticata, insa cu siguranta este o vestimentatie de toamna ( spun asta pentru ca hainele ce o compun si care sunt corecte din punctul de vedere stilistic, sunt haine de toamna – asta prin lungimea manecilor, a pantalonilor si a gentilor, intr-adevar EMO tind sa poarte gentile lungi ca de postas cu catarame mari, apoi tricouri insotite de veste sau jachete lungi la fete, nuantele nu sunt nici pe departe exclusiv negre, ci in general observand trendul, au preluat nuante de maron si gri cu mici pete de culoare. Accesoriile pot fi categorisite ca fiind light-rock ).
( 30.05.08 )

Posted on iunie 1, 2008, in Blogroll and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: