Banii mai presus decat natura ( episodul 2 )

Pe pagina 7 din Jurnalul National de Marti 10 iunie apare verdictul pe care multi nu s-au asteptat sa il auda: „S-a dat aviz final de la mediu. Blocuri turn si un mall in IOR”

Pe 8 hectare !!! se vor construi un mall, doua blocuri turn si 3000 de locuri de parcare. Proiectul , spre surprinderea multora si in special a ecologistilor a primit avizul favorabil de la agentia de mediu. Se pare ca nimic nu mai e sfant in fata banilor cu atat mai putin natura. Este inadmisibil ca acest proiect sa omoare pur si simplu aproximativ 200 de copaci, si sa se insinueze in mijlocul unuia din parcurile cele mai mari ale capitalei.

S-a cerut dezbaterea publica iar Ecocivica are intentia de a da in judecata investitorii. Nu stiu exact configuratia spatiului de acolo, dar cred ca baza sportiva in sine ar fi fost suficienta. Intr-un Bucuresti sufocat de praf se doreste din rasputeri imprafuirea si mai mare a acestuia. Dupa cate am citit, terenul a fost revendicat si achizitionat de un investitor irlandez. Cam asa ne trebuie cand permitem oricui sa revendice orice de oriunde. Adica Ceausescu a fost in stare sa puna piciorul in prag, iar noi, pastrand proportiile nu suntem in stare sa legiferam pur si simplu regimul unor zone care ar trebui protejate si INGRIJITE. Ca sincer nici parcul IOR nu e ingrijit dupa cum am si spus in articolul publicat anterior, dar cel putin este vorba de o zona verde imensa. 200 de copaci nu sunt o cifra neglijabila, e o mica padure.

Bucurestiul face o moda din genul asta de actiuni impotriva zonelor verzi. Proiectul acesta insa se pare ca este cel mai grandios dintre toate.  In locuri deja suprapopulate nu se face nimic pentru a contracara efectele poluarii, dimpotriva autorizatiile de constructie curg in continuare la fel cum creste si gradul poluarii de la un an la altul.

Ca si in orasul meu , planurile urbanistice sunt o gluma, contra unor sume de bani exorbitante uneori , se avizeaza orice proiect, indiferent de impactul lui asupra mediului, traficului sau populatiei. Un singur exemplu il constau hypermarketurile pentru care s-au dat aprobari de construire a acestora in oras, pentru a sufoca si mai tare traficul, cand in toate orasele civilizate acestea sunt amplasate cat mai la marginea acestora.

Un mall cu 500 magazine, doua blocuri turn de 19 etaje si cu cate 1200 apartamente….. Mi se pare un proiect aproape megalomaniac. Asta imi aminteste de cineva care imi arunca in fata asa zisele realizari ale primarului din orasul meu fata de contracandidatul din acest moment „daca ar fi iesit respectivu nu se mai faceau atatea hipermarketuri in oras” Mda si parcul abia curatat , iar alte zone verzi nema. Cu toate ca avem sumedenie de zone care se preteaza a fi amenajate ca parcuri , ma gandesc in special la zona din apropierea lacului sarat care este extraordinar de bogata in vegetatie. Dar evident parcurile nu fac bani.

Revenind insa la Bucuresti ar trebui ca oficialitatile sa isi scoata ochelarii de cal poate asa vor vedea ca nu au pe mana o mega-metropola de dimensiunile New York-ului si ca spatiul asta si asa sufocat ar trebui pretuit mai mult.  Ajung la concluzia unora care au spus ca interesele sunt foarte mari in zona asta imobiliara si ca unii candidati nu sunt straini de astfel de interese, candidati la primaria Bucurestiului bineinteles, si acum singurul lucru de retinut care imi vine in minte din promisiunile lor, e autostrada suspendata a lui Oprescu. Sunt sigur ca si aici sunt interese foarte mari care nu tin cont nici de ce vor locuitorii capitalei si cu siguranta nu tin cont de natura care ne inconjoara….cat ne-o mai inconjura….

In orasul meu inca exista o vegetatie foarte mare comparativ cu alte judete. Nu exista nici o strada care sa aiba mai putin de 3 copaci, suntem inconjurati de plopi, artari, tei in mod special, si chiar multe garduri vii ce imprejmuiesc gradini de flori si alte vegetatii perene. Cei care au apartamentul la parter planteaza si ingrijesc adevarate gradini de trandafiri, crini, arbusti diversi, liliac, chiar si zarzavaturi, ca sa nu mai zic cei de la case. Exista intr-adevar si nesimtire, gradini lasate in paragina dar pana si in acestea exista vegetatie suficienta. Sper sa nu ne indreptam si noi in directia Bucurestiului, imi place sa cred ca avem la nivelul administratiei oameni care au suficienta minte cat sa impiedice abuzurile asupra naturii.

Felicit intr-o anumita masura administratia din orasul meu fiindca atat cat s-a priceput si a avut bunavointa, a ingrijit si a efectuat lucrari de mentenanta asupra celui mai mare parc din oras, si in acelasi timp i-au asigurat si o iluminare corespunzatoare. Si ca o ironie abia acum la alegeri au pavat niste strazi si trotuare ce se aflau intr-o stare destul de proasta, evident subscriu la ideea cuiva de a face alegeri in fiecare an.

Cei din Bucuresti ar trebui sa se gandeasca mai bine inainte de a lua unele decizii. Masacrul impotriva naturii trebuie sa inceteze! Responsabilitatea nu creeaza bani, ea creeaza viata, o viata de o mai buna calitate. Iar tuturor care au sustinut si aprobat acest proiect sa le fie rusine pentru acest abuz enorm asupra mediului.

Posted on iunie 13, 2008, in Blogroll and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: