Cerbul de Aur – sau cine urla mai tare, fara numar fara numar….

Numit si Cerboul de Haur, pe meleaguri molipsite de febra olimpiadei, se desfasoara si el intr-un colt aproape uitat al TVR, se poate spune ca ii cam cad coarnele, probabil o alopecie timpurie.

Deocamdata selectia nationala, unde hartisti cari mai de carii ( ca se vad cand deschid gura cat sa inghita microfonul ) se desfasoara pe o scena mai mult decat penibila, umpluta cu dansatori care mai invioreaza chipurile atmosfera

Am ramas absolut siderat ascultand acum cateva saptamani o semifinala sau ceva de genul , in care mi-a fost dat sa aud adunate laolalta unele dintre cele mai penibile creatii muzicale, plusand cu unele dintre cele mai horror dintre ele. M-as fi asteptat din suflet la niste creatii reale, moderne pe cat posibil, in ciuda elegantei care ar trebui afisata la un astfel de concurs. Ai crede ca si muzica usoara romaneasca a evoulat cat de cat, dar dimpotriva, urechile mi-au fost bombardate de acorduri depasite, de versuri mai penibile decat „Mireasa mea” si de voci cu potential enorm care nu au facut altceva decat sa asurzeasca. Mie mi-a venit greu sa inteleg de ce absolut toti au vrut sa dovedeasca ce plamani au in dotare.

Dragos Chircu a cantat cu mult mai bine decat multi altii, s-a remarcat Florentina, oameni de care nici eu si nici altii nu au auzit insa au surclasat cu mult formatii si interpreti care si-au demonstrat penibilul – Provincialii, Alexandra Ungureanu care incetul cu incetul devine yesterday’s news. Ea impreuna cu Poptamas au fost mai ridicoli decat as fi putut crede.

Si ca sa nu uit si ideea asta, de cand a devenit festival de muzica pop? era festival de muzica usoara. Dar sa trecem peste, pana la urma vom vorbi anglo-romana oricum din cate se pare.

M-a surprins in mod neplacut Alin Vaduva, pe care am avut imensa placere sa il ascult in cadrul festivalului de muzica usoara George Grigoriu si care nu numai ca a prezentat doua piese dintre care  arhicunoscuta „My way”, care in opinia mea nu isi mai are locul in astfel de concursuri,  si o a doua de o banalitate ingrozitoare, dar mai mult, interpretarea lui a fost cu mult sub nivelul celei de la George Grigoriu.

Va rog sa ma credeti ca in seara asta nu as fi reusit sa ascult niciuna dintre melodii pana la capat, am prins spre norocul meu recapitularea dupa care s-a trecut la vot.

Repet – ma depaseste nevoia tuturor concurentilor de a transforma toate interpretarile intr-o competitie „cine tipa mai tare”…chiar ma depaseste, si sa nu va mire – trofeul va merge in strainatate si anul acesta.

Ca sa puna capac au existat si doi concurenti horror – Razvan Crivacz si Rafael, care au schelalalit niste melodii care s-au vrut a fi inedite. Eu inteleg ca au simtit nevoia sa creeze ceva inedit dar ii rog din suflet sa compuna totusi ceva digerabil, pana si structura muzicala a celei mai ciudate piese a interpretei Bjork e mai inchegata decat urlaturile celor doi. Pe langa asta cu greu acele melodii ar fi trebuit acceptate la un concurs de muzica pop, facand parte mai curand din alternative.

Nu pot crede ca cineva cu un simt muzical si mai ales cu o oarecare cultura muzicala a putut rezista acestui asalt de ineptii, pacat de vocile tuturor, nu au fost voci proaste in nici un caz insa a fost o goana dupa a crea senzatie si a demonstra cat de mari au plamanii. De altfel de ceva vreme incoace se pare ca trendul asta e unul general la astfel de festivaluri. Si se urla din toti plamanii, chinul e real. Oare vocile dulci armonioase, tandre si soptite au fost uitate?

Ca sa inchei, selectia nationala pentru Cerboul de Haur vine tocmai cand credeam ca selectia nationala pentru eurovision a fost cel mai mare flop din istoria muzicala romaneasca, ei bine nu! Exista intotdeauna un cerBOU cu coarnele mai mari!!

Posted on august 10, 2008, in Blogroll and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. mare adevar graiesti. Asa a fost, intocmai.Noroc cu baiatul asta Dragos Chircu ca a mai adus ceva flesh cat de cat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: