Dolce&Gabbana, Versace si bronzul

http://mantzy.wordpress.com – un blog care prezinta doua probleme existentiale care m-au distrat, ma determina insa sa dau un raspuns mai ales ca de prima vroiam sa vorbesc mai de mult timp. Citez integral postarea respectiva:

„1: De ce fac Dolce&Gabbana, Versace ş.a.m.d. tricouri de prost-gust? Dă alea cu numele firmei scris maaaare, cu ţinte, cu litere lucioase, argintii. Dă alea strâmte şi albe. Sau curele cu D&G dă neam prost, să se vadă firma din acceleratul Bucureşti-Constanţa când posesorul stă călare pe SUV. Păi, să nu-ţi vină să te pişi pe Donatella şi pe mormântu lu tac-su?! Ce-ar fi să introducă şi alte firme (mai subtile) noua modă? Să vezi tricouri Lacoste cu un crocodil uriaş de culoare verde-brotăcel-aligator pe spate şi cu ţinte în loc de solzi? Iar pe faţă să scrie LACOSTE de multe ori, de câte ori încape, de cel puţin 50 de ori, cu auriu. Eu mi-aş lua unu’ dă ăla, ca să subliniez că io sunt un tip cu gust, care apreciază brandurile fine, ce caru’ meu!?

2. Care-i treaba cu bronzatul? De ce aş vrea io, bărbat, şi pe deasupra şi brunet (mai ales pe deasupra, că pe dinăuntru mă simt destul de deschis, ca să zic aşa), să mă bronzez? Ce, nu mă crede şefu’ că am fost la mare? Mi s-a urât cu tenul normal şi am nevoie de un cancer de piele? Dacă sunt bronzat sunt mai latino-macho? Sunt mai big-dick-nigger? Mă asortez mai bine cu tricoul Lacoste pe care spuneam mai sus că-l voi cumpăra? De ce să nu port tricou când nu sunt în apă? De ce să mă ung cu alifii şi loţiuni când pot să stau în casă când e soare? Nu, bă, mie îmi place seara la mare. Că de bronzat mă pot bronza şi pe bloc. Dar nu urc niciodată pe bloc, şi ştiţi de ce? Pentru că NU VREAU SĂ MĂ BRONZEZ! Şi dacă mă întreabă cineva dacă m-am bronzat cât am fost la mare sau, mai rău, dacă face vreunul remarca “vai, ce te-ai bronzat!”, să ştie de pe acum de la mine că în clipa aia mi-l/mi-o imaginez sugându-mi-o.”

Tind si eu sa scriu uneori incalcit dar din pamfletarea excesiva a primului punct nu am inteles – Lacoste, care isi scrie numele firmei pe tricouri dar mic si de multe ori si tot cu auriu e de mai putin prost gust ca D&G? Cred ca nu pricep eu, in fine sa renuntam.

Aversiunea multora , a mea inclusiv, pentru unele tendinte – sa nu le confundam cu brandurile sau designul, este indreptatita. Regretabil, categorii sociale si mai putin cele etnice, poarta aceste creatii fiindca si le permit, intr-un mod obscen si de prost gust, peste burti supradimensionate, cu masini supraluxoase, pe scurt intr-un mod dezgustator. Mi se pare normal instinctul de a nu purta lucruri care sunt asociate cu prostul gust si cu persoanele de o astfel de factura.

In ceea ce priveste designul celor doua case de moda, am un singur argument – Versace , Dior si D&G sunt branduri cunoscute peste tot in lume, designul lor nu se limiteaza la imbracaminte, Versace e un designer cunoscut de interioare, interioarele Versace fiind unele dintre cele mai bune creatii de gen ale unei case de moda. Din considerente de logotip si marca D&G, pentru a promova un anume trend, a inceput sa isi graveze initialele pe toate creatiile intr-un mod evident si stralucitor asa cum aurul este extravagant si stralucitor. Deasemenea s-a facut o mare problema din faptul ca romii au inceput sa poarte la un moment dat predominant auriul cand auriul a fost introdus in moda de mari case de moda occidentale. Sa nu fim snobi intr-adevar dar nici ignoranti. Am sa postez cateva din creatiile acestor case de moda, pe care le puteti compara oricand cu peticele de material aruncate pe niste manechinuite de „creatorii” romani ( cu exceptiile de rigoare ).

Bronzul si bronzatul – nu te pune nimeni sa vrei, daca deja ai o piele inchisa la culoare considera-te norocos. In primul rand ca esti mai protejat de razele daunatoare ( asta principial ca oricum in ultimul timp totul e in exces ). Acum in plus nu te disculpa, mie unuia nu imi pasa ca arati ca un tigan asta apropo ca te simti alb pe dinauntru, daca ai un caracter frumos.

Sa revenim la bronzat. Bronzarea pielii tine de sanatate si apoi de impresia estetica. Evident bronzarea in conditii optime si adaptate vremii este benefica organismului din considerente medicale. Dar nu am sa ma leg de asta fiindca evident nimeni nu se gandeste la asta cand o face. Lumea se bronzeaza pentru aspectul estetic, si o face instinctual desi nu toti stiu de ce. Stiu doar ca arata mai bine. E adevarat, o piele bronzata arata net superior uneia naturale mai ales cand aceasta din urma e destul de alba. Pielea bronzata exprima in mod inconstient sanatate, mesaj care este transmis si receptionat in mod inconstient, noi il numim aspect estetic placut, de fapt totul porneste de la instinctele naturale ce tin de atractie. Se pare ca in momentul cand ne alegem un partener, o serie de factori legati de aspectul extern ne fac sa alegem partenerul care pare cel mai sanatos si care ne poate asigura urmasi sanatosi, totul fiind analizat in mod inconstient, ascuns sub considerente ca: sa fie inalt/a, cu pielea frumoasa, bronzata, cu fata simetrica ( simetria fiind cea care determina un chip frumos sau urat ) etc. Asa ca nu mai disconsidera bronzul chiar daca multi se bronzeaza ca asa e la moda.

Posted on august 12, 2008, in Blogroll and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: