Desktop Customization

Sunt, recunosc, un pasionat de customizarea desktopului, din acelasi motiv pentru care o fac si ceilalti – sa alung monotonia aspectului clasic al windowsului si sa obtin si unele avantaje prin utilizarea unor aplicatii care fac mai mult decat sa infrumuseteze desktopul.

De la descoperirea aplicatiei Style XP de la TGT Soft, care schimba doar skinul windows-ului, am cautat de-a lungul timpului aplicatii cat mai sofisticate care sa schimbe mai mult decat un simplu skin.

O data cu aparitia Windows Longhorn si mai tarziu cu lansarea oficiala a Windows Vista, au aparut inevitabil si aplicatiile care dadeau XP-ului aspectul de vista. Multi coderi au inclus in packurile de windows temele de Vista in mod implicit.

La ora actuala, pentru un efect vizual maxim, exista cateva packuri disponibile freeware pe internet si pe care le pot cataloga ca fiind cele mai bune.

Personal am utilizat mai multe astfel de packuri simultan, pastrand de la fiecare caracteristicile care m-au interesat.

Pe primul loc in topul customizatoarelor se afla Vistamizer. Acest pack face mult mai mult decat sa schimbe skinul windowsului. Are cateva aplicatii care realmente transforma GUI intr-unul extrem de apropiat de experienta Vista. Pe langa sidebarul binecunoscut, are doua componente principale care dau acel Vista feeling – Winflip care la actionare permite faimoasa tridimensionalizare a ferestrelor din vista ( si care fata de vista e mult mai usor de actionat – fie cu un gest circular al mousului pe desktop, fie apasand scroll-ul ) si un modul care schimba meniul Start facandu-l aproape identic cu meniul de Vista. Vine, intr-adevar si cu iconitele aferente, si cu Vista soundscheme.

Pe locul doi, venind tare din urma, cu un look and feel slick and smooth cum spun americanii, FlyakiteOSX. Nu am experimentat realmente un Mac dar cu siguranta schema de sunete a acestui pack e superioara Vistamizerului. In plus, include o bara in care intra automat ferestrele sau aplicatiile minimizate. Datorita Vistamizerului toate ferestrele minimizate fie in taskbar sau in aceasta bara pot fi vizualizate ca miniaturi la un simplu mouseover.

Un prim dockbar foarte cunoscut a fost Vista Inspirat. De fapt packul in sine instala si un skin si un logon, putin impresionante. Evolutia acestuia o aduce ObjectDock care vine cu un sidebar cu 3 optiuni suplimentare: o iconita de weather care la mouseover deschide si un 5 day forecast, posibilitatea de a incorpora ferestrele si aplicatiile minimizate, si posibilitatea de a-i schimba aspectul si transparenta.

Daca Vista sidebar tinde sa devina monotona, alternativa vine de la Rainbar. Similara in proportie de 90% cu vista sidebar si celelalte asemenea, Rainbar-ul are un inconvenient major – setarea gadgetului de weathercast se face greoi si de multe ori fara succes. In primul rand nu recunoaste multe daca nu toate codurile ZIP de la noi. In rest insa , dupa cum veti vedea si in imagini, contine bare de informatii pentru fiecare drive ( informatii care nu se dau in cazul barelor similare din vista sidebar ), si contine shortcut-urile implicite catre fiecare drive in parte. Cu alte cuvinte dand click pe iconita care reprezinta o partitie, se intra in partitia respectiva.

Cum Rainbar-ul este aproape imposibil de configurat in ceea ce priveste weather gadget, am cautat o alternativa. Ceea ce am gasit mi-a intrecut asteptarile. Yahoo gadgets este in opinia mea cea mai buna optiune pentru a aseza pe desktop gadgeturi care intrunesc toate conditiile de utilitate, performanta si stil. Personal am utilizat weather gadget-ul, pentru ca nu il aveam functional in sidebar, mail checker-ul care imi spune cate mailuri am primite si necitite de la ultima verificare a mailului, Moonphase care imi aseaza imaginea lunii pe desktop si imi spune in ce faza se afla, si cel mai util – un ceas digital enorm si rosu care se vede din avion cum se spune.

Mai exista pe un ultim loc, si asta pentru ca nu are multe functii, un Ubuntu transformation pack, pentru cei care apreciaza look-ul acestei platforme de Linux. Contine o singura functie importanta inafara de skinul de Ubuntu si anume desktop cube care roteste intre desktop si o fereastra deschisa pe forma unui cub. Atat timp cat nu exista doua desktopuri virtuale activate, aplicatia este inutila.

Pentru un mai bun control al skinurilor dar mai ales al bootscreenurilor si logonurilor recomand in continuare Style Xp. Contine si o mare varietate de screensavere similare multora din cele disponibile in Ubuntu. Pentru screensaverul flury, apelati la FlyakiteOSX.

my desktop1

my desktop2

my desktop3

my desktop4

Posted on octombrie 4, 2008, in Blogroll and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: